Dodali ste proizvod u korpu

Watch Blog

Kako promeniti vreme na Casio satovima?

11. Septembar 2024.

Podeli članak:

Casio je japanski brend čiji se ručni satovi ističu po inovativnoj tehnologiji, kvalitetu i izdržljivosti. Casio satovi su funkcionalni i moderni, dizajnirani da se nose svakodnevno i odolevaju prolazinim trendovima. Ipak, neki od njihovih modela satova imaju i do pet dugmića, što može da zbuni, obeshrabri, pa čak i odvrati kupce od kupovine sata. Ukoliko ste i sami poželeli da saznate u čemu je tajna i kako lako promeniti vreme na Casio satovima, na pravom ste mestu.

Pripremili smo ovaj kratak vodič da Vam pomogne da se snađete i ovladate svojim Casio satom.

Vrste Casio satova

Casio satovi najlakše mogu da se podele u tri glavne kategorije, pa tako na našem tržištu mogu da se pronađu analogni, digitalni i kombinovani modeli. Za ljubitelje minimalizma i tradicionalnog stila, analogni Casio satovi sa svojim klasičnim prikazom vremena sa kazaljkama, idealan su izbor. Sportisti i zaljubljenici u tehnologiju obožavaju digitalne Casio satove ne samo zbog digitalnog prikaza vremena, već i zbog činjenice da ovi modeli imaju i brojne dodatne funkcije kao što su alarm, štoperica, Bluetooth, itd. Kombinovani Casio satovi su savršena kombinacija prethodnih modela jer spajaju najbolje karakteristike oba sveta: analogni i digitalni prikaz vremena na jednom satu, uz mogućnost dodatnih opcija i funkcija.

Analogni Casio satovi

Analogni Casio satovi su ubedljivo najlakši za podešavanje i prilagođavanje jer najčešće imaju samo jedan šrafić koji kontroliše kazaljke. Da bi se promenilo vreme na takvom satu, jednostavno izvučete krunicu koja se nalazi sa desne strane brojčanika. Okretanjem na jednu ili drugu stranu, podesite kazaljke tako da pokazuju tačno vreme, i vratite krunicu na mesto. Ukoliko model sata ima i funkciju prikazivanja datuma, i on se podešava na isti način, ali je potrebno krunicu prvo izvući, pa povući još jednom kako biste pristupili drugoj funkciji. Nakon što ste podesili vreme i datum, krunicu jednostavno vratite na mesto i primetićete kako se kazaljke ponovo pomeraju.

Digitalni Casio satovi

Digitalni Casio satovi najčešće imaju 3 ili 4 dugmeta na brojčaniku. U najvećem broju slučajeva, potrebno je da pritisnete Mode dugme kako biste pristupili funkciji podešavanja tačnog vremena i datuma. U zavisnosti od modela Casio sata koji imate, možda ćete morati da pritisnete Mode dugme nekoliko puta, sve dok se na ekranu ne pojavi opcija „Time Adjust“.

Kada to pronađete, koristite dugme za podešavanje (Adjust) kako biste pristupili opciji promene vremena. Zatim koristite dugmad za podešavanje svetla (Light) i štopericu (Start/Stop) kako biste namestili tačno vreme. Dugme za osvetljivanje ekrana podešava sate, dok dugme za štopericu podešava minute, pa ih pritisnite sve dok ne podesite tačno vreme. Kod nekih modela satova, umesto dugmadi za svetlo i štopericu, vreme se podešava sa Forward i Reverse dugmadima. Na samom kraju, ponovo pritisnite Mode dugme da sačuvate promene i vratite se na glavni ekran.

Ukoliko Vaš model sata ima 12-satni format vremena, ne zaboravite da podesite AM za jutarnje sate, ili PM za popodnevne, inače rizikujete da Vam se alarm koji želite da navijete ne oglasi u tačno vreme.

Analogno-digitalni Casio satovi

Ukoliko je Vaš model sata kombinovani, tj. ima i analogni i digitalni prikaz vremena, neophodno je da podesite oba prikaza kako bi vremena bila sinhonizovana (i tačna). Naša preporuka je da prvo podesite digitalno vreme, jer zahteva više koncentracije.

Kao kod digitalnog sata, neophodno je da prvo dođete do ekrana za podešavanje vremena koristeći Mode dugme. Zatim, pritiskom na dugmad Forward i Reverse podesite tačne sate i minute. Kada budete podesili digitalno vreme i sačuvali promene ponovnim pritiskom na Mode dugme, promena analognog vremena biće veoma laka. Krunicu koja se nalazi sa desne strane brojčanika povucite i okrećite sve dok kazaljke ne pokažu vreme koje je i na digitalnom satu. Nakon što ste sinhronizovali oba prikaza, vratite krunicu na mesto i uživajte u Vašem satu.

Najčešći problemi Casio satova i kako ih rešiti

Analogni Casio satovi su, gotovo po pravilu, veoma jednostavni, pa je najčešći problem koji se kod njih javlja slaba baterija koju je neophodno zameniti. Problem koji kombinovani Casio satovi mogu da imaju je nesinhronizacija analognog i digitalnog vremena, što se može rešiti manuelnim podešavanjem vremena na oba prikaza, ili resetovanjem na fabrička podešavanja. Kod digitalnih Casio satova, s druge strane, može se desiti da se jave problemi sa memorijom i sat naprosto ne pamti novo vreme koje unesete. Ako je to slučaj, problem može da reši vraćanje sata na fabrička podešavanja. Međutim, ako ni pored toga Vaš Casio sat ne pamti vreme koje pokušavate da unesete, neophodno je pronaći garantni list i obratiti se ovlašćenom servisu za pomoć.